Dazen

De daas

Dazen of paardenvliegen zijn vliegende, bloedzuigende insecten die vaak voorkomen in in bosrijke omgevingen. Dit omdat hun taaie eitjes zich het best ontwikkelen in vochtige gebieden zoals bossen, vochtige weilanden, moerassen, in de modder, enz. Er bestaan heel wat soorten, maar de regendaas is de meest voorkomende van allemaal. Ze zijn ongeveer 6mm groot en hebben grote metaalkleurige ogen met een bruin- of grijskleurig lichaam. De diertjes hebben een levensverwachting van ongeveer een zestal weken.

Hoe gaat de daas te werk?

De vrouwtjesdaas is degene die bloed nodig heeft om haar eitjes te laten rijpen, de mannetjesdaas eet nectar. Bij warm, windstil en zwoel weer vliegt het vrouwtje eropuit om mensen, paarden en koeien te prikken en zich te voeden. Voor haar zoektocht gaat de daas voort op uitgeademde koolstofdioxide, zweetgeuren, warmte en beweging. Wij zullen  de daas zelden horen of voelen landen, maar de prik die voelen we wel degelijk. De daas zet namelijk een snelle duikvlucht in en bijt onmiddellijk, dit wordt mogelijk gemaakt door zijn neus die bestaat uit mesjes. Die snijden zo doorheen dunne kledij (T-shirt, bloesjes, ..) en onze huid. Het beestje zou een voorkeur vertonen voor donkere kleuren.

Ze vermengen vervolgens het bloed met hun speeksel, zodat dit niet snel stolt. Het is hun speeksel die de jeuk en bult veroorzaken. Na het bijten, kunnen dazen niet snel wegvliegen waardoor wij gemakkelijk het dier kunnen doodslaan. Opgepast voor mensen die allergisch zijn aan verschillende insectenbeten, deze beet kan heel problemen met zich meebrengen.

Bestrijden van dazen

Bij de apotheek of dierenwinkel zijn er allerlei middelen te vinden zoals insectenwerende gels en sprays om de dazen te bestrijden. Je smeert je best in vooraleer je de deur uitgaat. Indien je echt bosrijke omgevingen aandoet, verkies dan geen al te lichte stoffen of korte mouwen, felle fluokleuren mogen zeker wel.

Voor enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes (geen garantie op succes) kan je terecht op deze website.

Heeft u vragen over of problemen met ongedierte? Wij helpen u snel & doeltreffend. Bel Anticimex GRATIS op 0800/96 900.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s