Bedwantsen – Info & Bestrijding

Heeft u last van bedwantsen?

Bedwantsen zijn vervelende bedpartners en ze zijn steeds talrijker aanwezig. Wereldwijd is er een toename van meldingen rond bedwantsen; op de metro in NY, in hotels, in restaurants of bibliotheken, … Ze liften ongezien mee met onze bagage en kledij, doen zich te goed aan ons bloed wanneer we slapen en planten zich razendsnel voort waardoor we snel met een bedwantsenplaag te maken hebben. Bedwantsen bestrijden is erg moeilijk, de beestjes zijn vreselijk hardnekkig. Er wordt dan ook aangeraden onmiddellijk een professionele ongediertebestrijder te raadplegen.

Heeft u last van bedwantsen? Contacteer ons GRATIS op 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte rond bedwantsen bestrijden.

Hoe zien bedwantsen eruit?

 • Het volwassen bedwantsenlichaam heeft een platte, ovale vorm, is ongeveer 5mm groot en telt zes pootjes. Een volwassen bedwants heeft een roodbruine of zwartbruine kleur, deze wordt donkerder als de bedwants zich voedt.
 • Bedwantsenlarven of ‘nimfen’ zijn ongeveer 1,5mm groot en transparant (wit), de nimf krijgt een roodachtige kleur wanneer ze zicht voedt, ook groeit ze na elke maaltijd.
 • Bedwantseneitjes zijn ongeveer 1mm groot, ze lijken wat op witte korreltjes die naast elkaar liggen en ontwikkelen zich na een tweetal weken.

De diertjes maken een ganse levenscyclus door:

Een bedwantsenplaag herkennen

Het is vaak moeilijk om een bedwantsenplaag op te merken, de diertjes zijn namelijk actief als wij slapen. Vaak is het dan ook te laat wanneer wij ze op het spoor komen. De beste manier om na te gaan of je bedwantsen hebt, is in en rondom uw bed een controle doen: de naden van de matras, kussens, het beddengoed, tapijt, enz.. Bekijk of er in de muur scheurtjes of kloven zijn waar de bedwantsen zich kunnen verschuilen. Een bedwants laat ook heel wat uitwerpselen na, dit vormen kleine zwarte vlekjes. Op de matras waar de bedwants zich gevoed heeft, kan u soms bloedvlekjes vinden.

Waar verbergen bedwantsen zich het vaakst?

 • bed
 • kasten
 • textiel, kledij en tapijten
 • zetels

Het is ook belangrijk om te kijken of je niet gebeten bent. Een bedwantsenbeet is niet makkelijk te herkennen. Een bedwants vindt zijn slachtoffer door middel van uitgeademde CO² en lichaamswarmte. Doorgaans trekt het bultje of de zwelling na een tiental dagen terug weg, als dit niet het geval is, contacteer dan een dokter of vraag raad aan uw apotheker.

Kenmerkend voor een bedwantsenbeet is:

 • u werd ’s nachts gebeten maar bent niet wakker geworden
 • de beet wordt soms pas in de loop van de dag of enkele dagen later zichtbaar
 • meerdere rode bultjes of vlekken die dicht bij elkaar liggen (rij)
 • zwelling rond de beet die later optreedt
 • veel jeuk

Hoe komen bedwantsen uw huis binnen?

Het is meestal wij die de bedwantsen ons huis binnen brengen bij thuiskomst na een reis. Bedwantsen zijn lifters, ze hechten ze zich vast aan onze bagage of kledij. Het gebeurt ook vaak dat ze eitjes leggen in onze spullen. Wij nemen de spullen nietsvermoedend mee naar huis en op deze manier verspreiden de bedwantsen zich dan doorheen onze woning.

Het is mogelijk dat als u in een appartement of rijwoning woont, dat de bedwantsen van buren overkomen. Dit gebeurt via kieren of gleuven in de muur.

Hoe kan u zelf bedwantsen voorkomen?

Het is steeds beter te voorkomen, dan te genezen. Er zijn een aantal puntjes waar u op kunt letten bij het voorkomen van een bedwantsenplaag.

 • Controleer uw hotelkamer of verblijfplaats op bedwantsen: de hoeken en naden van het bed en bedtextiel, kleine bloedvlekjes, mogelijke scheuren of kieren in de muren, rond plinten, … Bedwantsen verkiezen hotels als verblijfplaats omdat ze zich hier steeds te goed kunnen doen aan nieuwe gasten.
 • Plaats in het hotel uw tassen niet op of rond het bed. Berg ze op een hogergelegen plaatsje op.
 • Bij thuiskomst, controleer uw bagage op bedwantsen. Was alle spullen op een hoge temperatuur.
 • Opletten wanneer u tweedehands bedden of tapijten koopt.
 • Het internet is een bron aan informatie: vele mensen laten vaak commentaren of reviews na over het hotel waar ze verbleven. Typ in Google de naam van uw hotel + bed bugs of bedwantsen. Als het hotel weleens last heeft gehad van dit soort ongedierte, is de kans groot dat een hotelgast daar iets over schreef.

Indien u denkt last te hebben van bedwantsen of u bent gebeten, verwittig dan onmiddellijk het hotelpersoneel en de hotelmanager. Er wordt aangeraden uw spullen op hoge temperatuur te laten wassen en een grondige controle te doen voor vertrek.

Bedwantsen bestrijden

Als er bedwantsen aangetroffen worden in een ruimte, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. De diertjes planten zich razendsnel voort, dus in geen tijd evolueert het naar een ware bedwantsenplaag. Ze zijn ook erg hardnekkig, een volwassen bedwants kan enkele maanden zonder voedsel leven.

Vertrouw daarom op een professionele ongediertebestrijder die ervaring heeft met bedwantsen bestrijden. Wij onderzoeken de mate van de infestatie en kiezen daarna uit twee methoden om ze te bestrijden:

 • Heat Treatment
 • Behandeling met biociden

Heeft u last van bedwantsen? Contacteer Anticimex GRATIS op 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte rond bedwantsen bestrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s