Pissebedden

Een pissebeddenplaag in huis ontdekken is vooral hinderlijk, ze brengen geen schade toe aan uw omgeving. Het geeft wél een onhygiënisch gevoel. Als u merkt pissebedden in huis te hebben, neem dan snel contact op met een professionele ongediertebestrijder.

Hoe ziet een pissebed eruit?

 • ressemblance-292484_1280Een ovaal, plat lichaam
 • Een grootte van 12 tot 22mm
 • Een zwarbruin of leigrijs rugschildje dat er korrelig uitziet
 • Zeven paar gelijkvormige pootjes en antennen die meervoudig geknikt zijn
 • Aan de achter- of onderzijde zijn ‘pleopoden’ te zien, dit zijn de kieuwen die zorgen voor ademhaling
 • Twee stekelachtige uitsteeksels of ‘uropoden’ aan zijn achterzijde, die een tastfunctie hebben

Een pissebed is een kreeftachtige, die zich heeft aangepast aan het leven op het land. Ze ademen door kieuwen, ook de soorten die op het land leven. Dit maakt hen afhankelijk van vochtige omgevingen. Ze halen zuurstof uit water via de pleopoden. Pissebedden zijn dus erg gevoelig voor uitdroging. Ze leven dan ook vaker in groep, er gaat minder water via verdamping verloren als ze bijeen troepen. Bij verstoring kan een pissebed al zijn ledematen onder zijn buikje intrekken.

Na de paring in de lente vervelt het vrouwtje, daarbij wordt een broedbuidel gevormd, hierin worden dan enkele tientallen eitjes afgezet. Na de bevruchting draagt het wijfje de eitjes enige tijd met zich mee in een broedbuidel op de buik. Hieruit groeien ‘nimfen’, deze vervellen meerdere keren en bereiken zo nieuwe levensstadia. Na een aantal vervellingen gaan ze op volwassen pissebedden lijken. Volwassen pissebedden worden tot 2 jaar oud.

Bijzonderheden: Als afweer tegen spinnen, hun belangrijkste belagers, scheiden ze uit klieren aan de zijkanten van hun lichaam een kleverige stof uit die hard wordt. Een spin die verward raakt in de taaie draden, maakt gauw dat hij wegkomt.

Waar vind je pissebedden?

Overdag verbergen deze dieren zich buitenshuis:

 • In spleten en kieren in muren;
 • Onder stenen en afgevallen bladeren of oudere boomstammen.
 • Onder bloempotten of plantenschalen

’s Nachts zijn ze actief en lopen ze rond om naar voedsel of een partner te zoeken. Ze leven voornamelijk van zachte, sappige, rottende plantendelen. In de vrije natuur spelen ze een belangrijke rol bij het ontstaan van humus. Als hun leefgebied buiten overstroomd, vernietigd of uitgedroogd raakt, is de kans groot dat ze woningen of gebouwen betreden waar het vochtig is. Dan vind je ze vaak in kelders of souterrains.

Pissebedden bestrijden

Pissebedden zijn niet vies of schadelijk voor de gezondheid, maar ze zijn wel ongewenste huisgasten. Vaak zijn ze ook in grote getalen aanwezig, wat een onveilig en onhygiënisch gevoel geeft.

Voorkom dat pissebedden uw huis binnenkomen:

 • Vul kieren spleten in de buitenmuren op
 • Dek andere openingen af (ventilatieopeningen, roosters, enz.
 • vermijd vochtproblemen in huis, ventileer voldoende
 • Het huis tijdig schoonmaken en opruimen

U kan hen bestrijden door hun vochtbron weg te nemen, waardoor de pissebedden zullen uitdrogen of zich verplaatsen.

Heeft u last van pissebedden? Bel GRATIS 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte omtrent pissebedden bestrijden.

2 gedachtes over “Pissebedden

  • Dag Craig, hiervan hebben wij nog nooit gehoord. We bestrijden met professionele biociden en tegen pissebedden doen we meestal een spleet- & kierbehandeling. Dus we kunnen jou geen advies geven over barbecue as, sorry. Maar pissebedden leven in vochtige omgevingen en ze leven van sappige/rottende plantendelen. Als je deze 2 factoren kan verminderen / wegnemen dan zullen ze zeker op zoek gaan naar een nieuwe plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s