Muizen bestrijden

Muizen vertoeven graag in onze aanwezigheid. Wij voorzien hen onbewust van een warme nestplaats en voedsel. Wanneer de eerste koudeprik zich laat voelen, verhuizen de muizen hun nest binnenshuis. Dit kan heel wat overlast veroorzaken. Ze planten zich razendsnel voort, brengen knaagschade toe, zijn bekende drager van verschillende ziekten (E. Coli, salmonella, Hanta-virus,…) en tasten ons voedsel aan. Kortom, een muizenplaag creëert een onbehaaglijk gevoel. Het is belangrijk wanneer u muizen opmerkt, dat u onmiddellijk contact opneemt met een professionele ongediertebestrijdingsfirma.

Last van muizen? Bel GRATIS 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte over muizen bestrijden.

 

Welke schade veroorzaken muizen?

Hoewel muizen soms klein en schattig lijken, kunnen ze heel wat schade toebrengen. Vooral de voortdurende nood om hun tanden te slijpen, kan heel wat knaagschade toebrengen aan allerlei materialen. Als u muizen overdag opmerkt, kan u haast met zekerheid stellen dat u een muizenplaag in huis hebt. Muizen zijn namelijk nachtdieren.

 • Knaagschade: doorgeknaagde kabels, etenswaren, opengebeten voorraadzakken, beschadiging aan allerlei materialen in een gebouw zoals hout of plastic. Ze knagen op deze materialen om hun tanden te scherpen. U kan de knaagschade van muizen en ratten onderscheiden aan het feit dat muizen kleinere tanden hebben en bij het knagen gladdere randen nalaten, de rat laat een zaagvormig patroon na in het object.
 • Smeersporen: op plaatsen waar muizen frequent passeren ontstaat een bruin tot zwart loopspoor doordat ze met hun vacht met buiksmeer tegen wanden strijken. Muizen zien niet zo goed en maken daarom gebruik van hun snorharen als ‘tastorgaan’ om de omgeving te verkennen. In open ruimte kunnen ze weinig tot niks voelen want de snorharen maken geen contact met de omgeving wat hen een onveilig gevoel geeft. Ze lopen daarom steeds dicht tegen de muren aan. In onderstaande foto ziet u de smeersporen rond de hoeken.Smeersporen van muizen of ratten
 • Besmettingsgevaar: Muizen zijn dragers van ziekten en bacteriën, deze kunnen ze overdragen op ons voedsel of drinkwater tijdens hun nachtelijke zoektochten. Knaagdieren kunnen op verschillende manieren de ziekten overbrengen:
  • Door te bijten;
  • Ons voedsel bevuilen met uitwerpselen, urine en haren;
  • Indirect via onze hond, kat of bloedzuigende insecten;
  • Indirect door besmetting van ons drinkwater.
 • Scherpe indringende geur: ammoniak – urine.
 • Nestmateriaal: gescheurd karton, isolatie en papier. Muizen gebruiken dit om hun nest mee te bouwen, vaak op verborgen, moeilijk bereikbare en beschutte plaatsen (plafond, zolder, onder een vloer, in spouwmuur).
 • Geluidshinder: geluiden van krabbelende muizen langs muren en plafonds.
 • Dode kadavers trekken ander ongedierte aan.

Daarenboven planten muizen zich erg snel voort, een koppel muizen in huis kan voor 1200 nakomelingen zorgen binnen het jaar. Het is ook zo dat eenmaal één muis binnen is, het makkelijk is voor een 2de muis om binnen te komen. Deze pikt de geur van de eerste muis op en raakt zo eenvoudig op dezelfde plaats binnen. Muizen kunnen zich door de kleinste gaatjes wurmen, een opening van 0,5cm volstaat om binnen te dringen in het gebouw, zoals onderstaande video aantoont:

Hoe gaat een muizenbestrijding in zijn werk?

Vooraleer ons team van experten overgaat tot de eigenlijke muizenbestrijding, doen ze een grondige inspectie van de omgeving om vervolgens de bestrijdingsmethode te bepalen.

 • Welk soort muis is de woning binnengedrongen;
 • Verspreiding en grootte van de plaag;
 • Voorgeschiedenis, bv. zijn er al muizenplagen geweest;
 • Schuilplaatsen zoeken;
 • Toegangswegen zoeken (van buitenaf, binnengekomen via goederen, vanuit de riool);
 • Andere omgevingsfactoren: de aanwezigheid van kinderen of huisdieren;

Als de bestrijders deze factoren in kaart gebracht hebben, kunnen ze de bestrijdingsmethode bepalen. Er kan gebruik gemaakt worden van non-tox middelen, electronic rodent monitoring, lijmplaten, professioneel muizenvergif, enz. Wij adviseren ook omtrent verdere maatregelen en manieren om muizen te voorkomen.

U wil muizen liever eerst zelf bestrijden?

Als u last hebt van slechts één muis in uw huis, kan u zelf proberen de muis te bestrijden. U kan terecht in uw supermarkt of dierenwinkel voor doe-het-zelf middelen. Het is belangrijk om de verpakking grondig te bekijken op dier- en kindvriendelijkheid van het product. Let op dat u voldoende vergif legt voor de muizen. Als ze slechts elk een kleine hoeveelheid eten, gaan ze hier niet van dood. Er moet meermaals van gegeten worden. Een leeg potje vergif betekent dus niet altijd dat het probleem opgelost is.

Klik hier voor tips om muizen te voorkomen.

Neem snel contact op met een professionele ongediertebestrijdingsfirma indien de maatregelen niet snel & doeltreffend werken. Eén of twee muizen vormen al snel een heuse muizenplaag en die kan u niet zelf bestrijden.

Last van muizen? Bel GRATIS 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte over muizen bestrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s