Mijten

Mijten vormen samen met de teken de orde ‘Acarina’. Het zijn erg kleine spinachtige insecten die op gras, planten, bloemen en struiken leven. Ze hechten zich aan u of uw huisdier en liften zo mee naar binnen.

Mijten kunnen de oorzaak zijn van hevige jeuk bij huisdieren, maar bij ons veroorzaken ze allergisch reacties, schurft, eczema en infecties. In feite zijn ze niet geschikt om op de mens te leven, ze voeden zich met ons bloed gedurende een aantal dagen en vallen daarna van onze huid.

In België zijn er een aantal mijten die ons lastigvallen:

 • Huisstofmijt
 • Meelmijt
 • Oogstmijt
 • Schurftmijt
 • Vogelmijt

Indien u fysieke last ondervindt van mijten of u vertoont één van bovengenoemde verschijnselen, raadpleeg dan steeds een apotheker of arts voor professioneel advies.

Als u last hebt van een mijtenplaag, aarzel dan niet om contact op te nemen. Bel GRATIS 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte omtrent mijten bestrijden.

De huisstofmijt

De huisstofmijt is één van de meest voorkomende mijten en veroorzaakt eczeem of een allergische reactie bij gevoelige personen. Ongeveer 10% van de bevolking is gevoelig voor de huisstofmijt.

 • De huisstofmijt is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, 0,3-0,4mm lang, en zonder pootjes.
 • Ze is wit van kleur
 • De huisstofmijt toont een voorkeur voor temperaturen van ca. 25° en een hoge luchtvochtigheid.

Welke overlast veroorzaakt de huisstofmijt?

De huisstofmijt ontmoeten we vooral in het begin van de herfst. Ze leven verborgen in ons huisstof, in vloerbedekking of matrassen en voeden zich met menselijke huidschilfers. Het zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt die antigenen bevatten en zich in huisstof en bedden ophopen. Bij inademing van dit materiaal kan een astmareactie opwellen of eczeem verschijnen bij overgevoelige individuen.

Hoe kan je de huisstofmijt weren?

 • Zorg ervoor dat uw leefruimten voldoende geventileerd zijn;
 • De luchtvochtigheid lager dan 50% houden;
 • Regelmatig schoonmaken, vaak stofzuigen, ook de matrassen & gestoffeerd meubilair;
 • beddengoed en kledij warm wassen indien mogelijk (60°);
 • Hou rekening met uw allergie bij het kiezen van meubelen, textiel, vloerbedekking, enz.

De meelmijt

De meelmijt is vooral terug te vinden in onze voorraadkast. Ze tasten allerlei plantaardige, en soms dierlijke producten aan met hun uitwerpselen. Ze houden van temperaturen van ca. 25° en een erg hoge luchtvochtigheid (tot 100%).

 • Lichte gekleurd, wit of crèmekleurig, ong. 0,4mm lang met lange haren aan het lichaam en de poten. De meelmijt verplaatst zich erg traag.

Hoe kan je de meelmijt weren?

 • Bewaar uw voorraden niet te lang, en plaats ze in een koele en droge ruimte.
 • Verwijder de aangetaste voorraden, verwarm de ruimte (‘droogstoken’) en ventileer ook voldoende.
 • Gebruik geen chemische middelen ter bestrijding.

De oogstmijt

Oogstmijten, ook wel herfstmijten genoemd, leven op losse of zware vochtige kleigronden en leggen hun eitjes tussen de bodemdeeltjes. Voor de ontwikkeling van de eitjes is er bloed of weefselvocht nodig, de oogstmijten zuigen daarvoor bloed van kleine insecten en ander mijten. In de nazomer en de herfst gaan ze dan op zoek naar voedsel.

 • De volwassen oogstmijt heeft een oranjerode kleur en is ong. 0,3mm groot;
 • De larve of nimfe is eerder roodachtig van kleur;
 • Er leeft ongeveer 1 generatie oogstmijten per jaar.

Welke overlast veroorzaakt de oogstmijt?

De larven klimmen omhoog in het gras en op laaghangende struiken. Zodra een dier of mens langskomt, hechten de oogstmijten zich aan de gastheer of -vrouw vast. Ze bijten en zuigen bloed of weefselvocht. Ondertussen wordt een soort van enzyme ons lichaam ‘ingespoten’. Als ze voldaan zijn, laten ze zich vallen en ontwikkelen ze zich tot nimfen, die dan uitgroeien tot volwassen oogstmijten.

Het is de beet van de larve en de enzyme die ons huidklachten bezorgt. Ze veroorzaken ernstige irritatie en jeuk. Er kan eventueel een infectie, korst of bultje ontstaan.  Wanneer we te veel gaan krabben aan de beet, is het mogelijk dat de huid afschilfert en er zich een kale plek vormt. De huidirritatie wordt trombidiose genoemd.

Hoe de oogstmijt weren?

 • Hou het gras en uw vegetatie kort
 • Grond verzuren
 • Wie een stevige boswandeling wil uitvoeren, waarbij hij of zij door struikgewas en hoog gras moet: draag aangepaste kledij zoals lange mouwen, lange broek, broek in de sokken, stevige wandelschoenen (geen sandalen).
 • U kan uw huisdier preventief laten inenten of een halsbandje dragen tegen vlooien, teken, enz.

Indien u gebeten wordt door een oogstmijt, kan het serieus jeuken. U kan terecht bij uw apotheker voor professionele raad en anti-jeukmiddelen. Als u een allergische reactie vertoont, de irritatie of jeuk uitgebreid is of blijft aanhouden, raadpleeg dan uw arts.

De schurftmijt

De schurftmijt is een parasiet die schurft veroorzaakt. Ze leeft verborgen in onze huidplooien, of op onze handen, polsen, ellebogen, voeten en enkels. De schurftmijt is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar kan heel wat irritatie veroorzaken.

Hoe krijg je schurft?

Schurft loop je meestal op door direct huidcontact met een schurftdrager, dit kan door handen schudden, aanraking of seksueel contact. Het is ook mogelijk om de schurftmijt te krijgen als je slaapt in een ongewassen aangetast bed of naast een schurftdrager en door het dragen van besmette kledij.

Welke overlast veroorzaakt de schurftmijt?

De schurftmijt is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar kan heel wat irritatie veroorzaken. Ze graaft een ‘gangetje’ in onze huid (hoornlaag) waar ze haar eitjes in legt. Dit gangetje kan enkele milimeters tot 1cm lang zijn en is zichtbaar door een wit streepje op de huid. Er ontstaan ook rode bultjes als reactie op de schurftmijt. De aanwezigheid van de schurftmijt in de huid gaat gepaard met hevige jeuk.

Als u deze tekenen opmerkt of u ondervindt hevige irritatie door mijten, raadpleeg dan uw arts of apotheker voor professioneel advies.

De vogelmijt

De vogelmijt, leeft zoals de naam aangeeft, in de directe omgeving van vogels, bv. in kippenhokken of vogelnesten. Ze leven niet op de vogels, maar gebruiken hen als voornaamste voedselbron. De vogelmijten zijn erg lichtschuw en houden zich overdag schuil in allerlei naden en kieren. ’s Nachts gaan ze op zoek naar hun prooi om bloed te zuigen.

 • De volwassen vogelmijt is 0,8mm tot 1mm lang, ovaal van vorm en heeft acht pootjes. Hij kan rood tot kleurloos zijn.
 • De larve begint met 6 pootjes en eindigt met 8 pootjes
 • Per dag kan de vogelmijt 3 à 7 eieren afzetten in naden en kieren maar altijd in de buurt van de gastheer, die eitjes komen na 1 of 2 dagen uit. De volledige ontwikkeling duurt tussen de 7 en 10 dagen.

Welke overlast veroorzaakt de vogelmijt?

Het gebeurt wel eens dat wanneer de vogelmijt op zoek naar voedsel gaat, het beestje onze woning binnenkomt. Op die manier kunnen ze wel eens erg hinderlijk worden in gebouwen. Ze doen soms een ‘proefbeet’ op de mens, die kan ernstige jeuk veroorzaken. Ze blijven nooit bij de mens.

Bij een vogelmijtenplaag, is het cruciaal om snel op te treden. Ze voeden zich dusdanig met het bloed van hun gastheer dat het dier sterk verzwakt en soms sterft, bv. kippen. Vogelmijten kunnen ook ziekten overbrengen op de kippen.

De vogelmijt weren

 • Voorkom dat vogels zich nestelen onder uw dakpannen;
 • Vermijd direct contact tussen een volière of vogelhok en uw woning;
 • Verwijder vogelnesten in en rond uw woning.

Vogelmijten bestrijden

Het is belangrijk alvorens de vogelmijten te gaan bestrijden, dat enkele zaken nagegaan worden: zijn het wel degelijk vogelmijten, hoe groot en wijdverspreid is de vogelmijtplaag, enz. Daarnaast is het belangrijk om bij uw dierenarts langs te gaan vooraleer u chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt op volièrevogels, kippen, postduiven, wedstrijdduiven, enz.

Het inschakelen van een professionele ongediertebestrijdingsfirma kan u heel wat last besparen, bv. zelf gebeten worden. Vertrouw op onze kennis en expertise in ongediertebestrijding. Wij verlossen u en uw dieren van vervelende vogelmijten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s