Vroege piek in het aantal wespen!

Het meldpunt van Natuurpunt heeft al heel wat waarnemingen van Duitse & gewone wespen (limonadewespen) binnengekregen. “De normale normale piek start rond deze periode (eind maart- begin april) maar nu krijgen we al sinds begin maart meldingen, een maand vroeger dan normaal dus”, zegt bijenexpert Pieter Vanormelingen.

De mooie en warme start van de lente ligt ongetwijfeld aan de basis van de vroege piek, maar ook een zachte, droge winter zorgt ervoor dat heel wat koninginnen overleven. Zij gaan dan vroeger op zoek naar materiaal om hun nest te bouwen en eten om de larven in de kolonie te voederen.

Het goede nieuws is dat de kolonies nog steeds klein zijn en nog verder uitgebouwd moeten worden. Wat betekent dat de echte wespenoverlast pas tijdens de zomermaanden zal optreden. Op dit moment is de koningin enkel op zoek naar proteïnerijk voedsel; insecten dus en die hebben we in overvloed!

 

Maar niet enkel de wespen zijn vroeg voor hun normale doen, ook mieren, vliegen of muggen zijn vroeg actief, allemaal om dezelfde reden. De zachte winter, het vroege mooie lenteweer en de korte regenval ertussen hebben de ontwikkeling van de larven een duwtje in de rug gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s