Ratten in uw tuin & straat – Wat nu?

Je kijkt gezellig uit het raam naar buiten en geniet van de winterpracht in de tuin. Maar plots bemerk je een rat die rond jouw tuinhuis sluipt op zoek naar voedsel… Vies! Nu je erover nadenkt, is dit eigenlijk niet de eerste keer dat je er eentje zag! Vorige dinsdag zag je er ’s avonds een tweetal de straat oversteken en dit weekend had de buurvrouw ook al haar beklag gedaan.

Je denkt na over wat dit zou kunnen veroorzaken, maar kan niet onmiddellijk iets bedenken. Je hebt proofing, een nette tuin en afgesloten vuilnisbakken, ook zijn er geen huisdieren aanwezig… Heel vreemd! Waarom zijn er dan toch zo veel ratten aanwezig?

Dan moet je jezelf deze vragen stellen:

  1. Zijn er wegen-, riolerings- of andere werken in de buurt?
  2. Woont u landelijk en is er wateroverlast (veel regenval)?
  3. Heeft u een composthoop?
  4. Is er een recyclagepark in de buurt?

Als het antwoord op één of meerdere van deze vragen  ‘ja’ luidt, dan is dit de boosdoener en krijgt u bezoek van de bruine rat.

De bruine rat is een alleseter en leeft vooral in en rond rioleringen, afval, schuren, waterlopen en recyclageparken. Ze verkiest dicht bij mensen te wonen want daar is altijd voedsel aanwezig.

Bij werken of wateroverlast wordt hun verblijfplek vernield of verstoord, ze zijn dus genoodzaakt om op zoek te gaan naar nieuwe beschutting, liefst eentje waar voedsel te vinden is.

Het recyclagepark en de composthoop zijn voor allerlei ongedierte een onweerstaanbare voedselplek.

Wat kan u concreet doen?

  • Als de rat zich bevindt op uw privé-eigendom (tuin/woning) dan ben jij als huiseigenaar verantwoordelijk en moet je zelf de woning en tuin ‘knaagdierproof’ maken.
  • Als u denkt dat de overlast veroorzaakt wordt door vuilnis of een composthoop van een buur, dan neemt u best  contact op met uw wijkagent via het lokale politiekantoor. Deze persoon kan bemiddelen.
  • Als u vermoedt dat het nabijgelegen recyclagepark, werken aan de straat/riolering of een openbare container de boosdoener is, dan kan u contact opnemen met de milieudienst van uw gemeente of stad. Contactgegevens kan je googelen: ‘milieudienst stad x’.
  • Denkt u dat de rattenoverlast afkomstig is van een waterloop in uw omgeving? Dan kan u de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) contacteren, zij zijn verantwoordelijk voor de rattenbestrijding in de Vlaamse waterlopen.

Bent u ten einde raad? Aarzel dan niet meer en neem contact op met een professionele ongediertebestrijdingsfirma. Zij kunnen u adviseren, de juiste weringsmaatregelen nemen en de ratten bestrijden.

 

 

Plaats een reactie