Mieren gesignaleerd?

Klein. Snel. Vervelend.

Als we de mier mochten beschrijven in drie woorden, dan waren het deze wel. Telkens de temperaturen aangenamer worden, zijn deze kleine kruipers er weer om ons heel wat overlast te bezorgen. Ze gaan op zoek naar voedsel en deze zoektocht leidt hen naar onze tuinen, huizen en bovenal onze keukens.

Hoe herken je mieren?

De mier is opgebouw uit drie grote delen: de kop, het borststuk en het achterlijf. Daarnaast heeft hij nog een vierde deeltje tussen borst en achterlijf. Op zijn kop staan twee voelsprieten die erg belangrijk zijn. Hiermee kan hij voelen, maar ook ruiken. Hij ziet door twee ogen maar wanneer hij zijn donker nest betreedt, zijn die minder nuttig. De mier heeft drie paar poten. Een mier leeft gemiddeld 40 tot 60 dagen, de koningin daarentegen kan wel tot 20 jaar oud worden. Ze leven steeds in een goed georganiseerde kolonie die varieert in aantallen. Een mier zou niet overleven indien hij alleen zou moeten ronddwalen.

mierenkoningin.jpg

Een meesterwerk in de tuin of gewoon een mierennest?

Het mierennest is een staaltje meesterwerk en iedere miersoort heeft zo zijn eigen bouwstijl. Ze nestelen zich in de grond en boren gaten in de grond, onder stenen, in hout of plantenstengels. Ze creëren hun nesten met materialen als aarde, karton of bladeren. Een nest bestaat uit een vertakking van gangen en kamers, waar voorraad of afval wordt bewaard of voor de larven wordt gezorgd. Veel miersoorten houden van warmte, net zoals de eieren en larven. De temperatuur moet daarom gelijk blijven in hun kamers. Als het te warm wordt in het nest graven de soldaten nieuwe uitgangen zodat het kan afkoelen. Als het te koud is, proberen ze de warmte van buiten naar binnen te brengen door hun lijfje te gaan opwarmen in de zon en vervolgens die warmte dan af te geven in het nest.

mierennetwerk

De mieren graven kleine tunnels en kamers onder uw gazon. Er ontstaan dan kleine hoopjes grijze aarde in uw tuin, dit zijn de ingangen van het mierennest.

mierennest               mierennest2

 

 

 

 

Een goed georganiseerd leger

Een mierenkolonie of volk bestaat uit vrouwtjes – koninginnen (geslachtsactief) en werksters -, slaven en mannetjes. De mieren zijn insecten die behoren tot de vliesvleugeligen, maar enkel de mannetjes en koninginnen hebben vleugels, de werksters blijven vleugelloos. Iedereen heeft zijn eigen taak en moet die naar behoren uitoefenen.

soorten_mieren

Meer weten over de verschillende mieren in een kolonie?

Welke overlast kunnen mieren bezorgen?

Hoewel de mieren best handig zijn om het één en ander op te ruimen, zijn we ze toch liever kwijt dan rijk in onze huizen en tuinen.

De meeste mieren brengen geen grote gezondheidsproblemen met zich mee, maar kunnen wél ons voedsel besmetten en een onhygiënische situatie creëren. Echter, enkele mierensoorten zijn bijtgraag wanneer we hun nest of voedsel bedreigen. Spelende kinderen zullen last hebben van mierenbeten, dit kan hoogst onaangenaam zijn.

Hoewel mieren een tuin insectenvrij houden, nemen ze wél de bladluis in bescherming. De reden hiervoor is dat de bladluis een zoete vloeistof afgeeft waar mieren dol op zijn. Zij stimuleren dus de bladluis om extra vloeistof aan te maken. Op deze manier verspreidt de bladluis zich doorheen de tuin en tast hij heel wat planten aan. 

Wacht niet op een mierakel.

Aangezien mieren aangetrokken worden door de geur of aanblik van zoetigheden, moeten deze verleidingen opgeborgen worden. Een proper huis geeft de mieren minder aanleiding om zich te settelen in uw leefruimten.

  • Leg fruit in de koelkast.
  • Blokkeer mogelijke ingangen van het huis.
  • Maak na elke kookbeurt of maaltijd, de werkplek en eettafel schoon, laat de vaat niet staan en vermijd voedsel en kruimels op de vloer.
  • Houd de vuilnisbakken zo proper mogelijk en sluit ze goed af, plaats ze zo ver mogelijk van het huis vandaan.

mieren bestrijden

Eén mier? Kan je gerust aan. Tien mieren? Het zal langer duren, maar het lukt nog. Honderd mieren? Dat wordt moeilijk.

Op de markt zijn heel wat goedkopere, verzadigde middelen te vinden. Helaas is hun prijs hoog en werken ze slechts op korte termijn. Het is beter om te investeren in blijvende middelen.

Een degelijke (én constante) bestrijding vereist een perfecte, doeltreffende aanpak. De énige efficiënte manier is door specifieke, professionele lokaas gels te gebruiken.

Heeft u last van krioelende mieren? Anticimex helpt u de mieren te bestrijden.

Klik hier voor meer info over mieren

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s