ZzZzzzz

Niet kunnen slapen door het constante gezzzzzzzzzzzzzoem in je oren. Geef toe, daar wordt iedereen horendol van. Maar wanneer je dan eindelijk in slaap valt, sta je ’s morgens vol met rode bultjes. Natuurlijk, die vervelende zoemers hebben van je slaap gebruikt gemaakt om je meermaals aan te vallen.

Slapen met het licht aan of gewoon niet meer slapen is natuurlijk niet de oplossing.

Maak van een mug geen olifant.

Muggen zijn vervelende insecten die iedereen tot last zijn. Ze zijn slank gebouw en hebben een zichtbare zuigsnuit. Het zijn enkel de vrouwtjes die ons steken en bloed zuigen. Ze hebben ons bloed, dat eitwitten bevat, namelijk nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. De steekmug is één van de meeste voorkomende muggen in België.

Muggen leggen hun eitjes vaak af in stilstaand water, in rottend organisch materiaal of tussen de wortels van het gras. Uit die eitjes komen larven die uitgroeien tot muggen.

muggen[Lowres]

Vrouwelijke steekmuggen vinden ons makkelijk terug in het donker door middel van onze lichaamsgeur, lichaamswarmte en de CO² die wij uitademen. De mug steekt en injecteert speeksel dat het bloed belet te stollen en zuigt vervolgens het bloed op. De jeuk en bult worden veroorzaakt door de reactie van ons lichaam op dit speeksel.

Gelukkig leeft de volwassen mug maar enkele dagen tot weken.

Waarom maken muggen een zoemend geluid?

Steekmuggen maken een zoemend geluid dat goed hoorbaar is en erg vervelend. De productie van het geluid heeft deels te maken met de voortplanting van muggen. Muggen zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief, waardoor ze elkaar moeilijk kunnen zien. Het geluid wordt dus gebruikt om elkaar terug te vinden in het donker.

Enkele de vrouwtjes maken die zoemgeluiden om potentiële partners aan te trekken, het gezoem wordt opgevangen door de antennes van het mannetje. Elke soort heeft een specifiek gezoem, zodat er niet gepaard wordt met een verschillende soort. Het geluid komt ook voort uit het snel op en neer bewegen van de vleugels, die zijn zo gebouwd dat ze een relatief luid geluid produceren voor dergelijk klein insect.

Kunnen we zelf iets doen?

Word je helemaal gek van dat nachtelijk gezoem? Lees dan vooral verder.

Je kan enkele maatregelen nemen om de aanwezigheid van muggen te verminderen:

 • Laag stilstaand water in emmers, gieters, watertonnen, dakgoot of plat dak, etc. weggieten of wegwerken.
 • Een goede kwaliteit van het water in de vijver
 • Vissen in de vijver zorgen ervoor dat de larven opgegeten worden.
 • Horren of vliegengaas in de deuren en ramen plaatsen
 • ’s Avonds of ’s nachts geen ramen of deuren laten openstaan, het is niet zo omdat je het licht dooft dat de insecten niet binnenkomen, ze komen af op warmte. Een mug kan lichaamswarmte vanop een 20-tal meter waarnemen.

Een muggensteek voorkomen kan je met allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar die blijken niet altijd te werken. Wat werkt dan zeker wel?

 • Muggen- of muskietennet rond het bed, zorg ervoor dat de randen van het muskietennet onder de matras gestopt zijn.
 • Een anti-insectenproduct met deet: werkt enkel op de plekken die je ermee insmeert of sprayt.
 • Kleren dragen ’s avonds met lange pijpen of mouwen.
 • Muggenlamp (vliegenlamp/elektronische insectenlamp): deze lamp maakt gebruik van UV-licht om allerlei insecten aan te trekken en elektrocuteert ze.
 • De slaapkamer vooraf nakijken en afsluiten.
 • Alle ramen & deuren sluiten.

Just call Anticimex

De aanwezigheid van muggen in uw huis is niet schadelijk of gevaarlijk, maar vooral hinderlijk. U en uw gezin worden gestoord en gestoken, vervolgens gaan jullie de plekken vermijden waar een muggenplaag aanwezig is.

Bovendien kunnen de muggen tussen uw voedsel en spullen verblijven of eitjes leggen op plekken waar water aanwezig is. Dit creëert onhygiënische en onprettige situaties.

Enkele muggen kunt u makkelijk zelf te lijf gaan, een grote muggenplaag in uw omgeving is moeilijker onder controle te krijgen omdat het vaak onduidelijk is waar de muggen vandaan komen. Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden die erg doeltreffend de muggen verdelgen.

Anticimex neemt uw gemoedsrust serieus, zodat u écht ten allen tijde op uw twee oren kan slapen.

Wilt u meer weten over muggen bestrijden? Klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s